Ballograf började tillverka pennor i Sverige 1945 – och gör det fortfarande!

Ballograf grundades 1945 av Eugen Spitzer, en judisk man med österrikiskt ursprung som flydde till Sverige under andra världskriget. I början skedde produktionen i ett litet garage. Företaget hette AB Fabeh. Företaget började växa snabbt och flyttade till Mölndal under namnet Ballografverken AB och med Victor Reich som VD. Ballograf är en sammansättning av “ballo” vilket betyder kula och ordet “graf” som betyder skriva.

1953 lanserade Ballograf en kulspetspenna med svenskt arkivbläck som ledde till att företag och myndigheter kunde använda den. Succén för kulspetspennan var stor och Ballograf började utvecklas till Nordens ledande penntillverkare för kulspetspennor samtidigt som exporten till andra länder började.

1960 började Ballograf producera den pennan som fortfarande är bestsellern och idag en riktig klassiker som inte har förändrats. Många känner till pennan Epoca i sin speciella form som deskset som ofta finns hos banker eller i hotellreceptioner.

1992 tillverkades pennan Rondo för första gången, som är en mycket populär klassiker än idag. Sedan 1960 sker produktionen i Västra Frölunda, utanför Göteborg, men även i Filipstad. Ballograf är än idag i svenska händer och ägarna är Tommy Kvist och Jan Johansson. Bolagets VD heter Peter Orrgren.

Idag är Ballograf den enda penntillverkaren i hela Norden och exporterar pennor till 49 länder (bland annat till Österrike, Japan, USA, Schweiz och många fler). Företaget tillverkar över 5 miljoner pennor per år och har ungefär 30 medarbetare. Ballograf har tidigare haft produktion av plast- och metallkomponenter i egen regi, men har sedan 2014 outsourcat produktionen av plastdetaljer till svenska företag.

Ballograf har nu slutit ett strategiskt leveransavtal avseende alla metalldetaljer med REHOBOT Rotex AB, ett Göteborgsbaserat företag med årtionden av erfarenhet inom automatsvarvning av metalldetaljer med små dimensioner.

Svensk produktion viktig nyckel till framgång

Peter Orrgren, VD på Ballograf, säger:

“Vi är stolta över att fortsätta ha all produktion till Ballografs produkter i Sverige. Vi har sedan tidigare god erfarenhet av att outsourca produktionen av plastdetaljer, och är övertygade om att Rotex kommer kunna tillhandahålla högkvalitativa komponenter. Vi har per idag träffat avtal med REHOBOT Rotex AB i Partille om att de tar ansvar för försörjningen av alla våra svarvade detaljer.”

REHOBOT Rotex AB har sedan starten 1947 försett industrin med automatsvarvade små-detaljer. Den befintliga maskinparken på 47 svarvar kommer att utökas med ytterligare 14 st, vilket ger sammantaget 61 svarvar för alla våra detaljer.

Joel Alexandersson, VD på REHOBOT Rotex AB, tillägger:

“Vi är stolta och tacksamma att ta över produktionen av automatsvarvade detaljer till Ballografs pennor. Vår styrka har under årtionden varit att vi producerar i Sverige, med hög nivå av lyhördhet och med konkurrenskraftiga priser. Utökningen av maskinparken ger oss ytterligare produktionsmuskler att förse våra kunder med deras växande behov”.

För ytterligare information eller kommentarer, vänligen kontakta:
Joel Alexandersson, VD på REHOBOT Rotex AB på telefon 0704-61 44 32 eller e-post joel.alexandersson@rotex.se
Peter Orrgren, VD på Ballograf AB på telefon 0708-72 30 09 eller e-post peter.orrgren@ballograf.se